Yetişkinlik, çeşitli zorluk ve sıkıntılı durumlar ile karakterize olan bir yaşam evresidir. Kişinin düşünsel, duygusal veya mesleki olarak en verimli geçmesi beklenen bu evre, gerek hayatımızın ilk senelerinden getirdiğimiz yanlış öğrenilmiş ilişki biçimleri, gerekse var olan güncel yaşamın karşımıza çıkardığı baş edilmesi güç engeller sebebiyle kimi zaman beklenen verimin ve doyumun yaşanamamasına neden olmaktadır
Merve Kılıç Danışmanlık ve Kişisel Gelişim Merkezi olarak bireylerde belli bir yaşa ulaştıktan sonra oluşan ruhsal sıkıntıların eş veya iş ya da sosyal ilişkiler sebebiyle ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Gayet insanı olan bu ruhsal sıkıntının, sürekli olarak boyut atlaması ve artarak devam etmesi olağan dışıdır. Bu durumda kesinlikle uzman bir danışman tarafından destek alınması gerekir. Bu noktada yetişkinler kendi içinde olup bitenleri ve hayatın akışında olan bitenler hakkında destek almaları konusunu asla küçük düşürücü bir eylem olarak algılamamalı, aksine gelişmeyi ve iyileşmeyi sağlayan bir yöntem olarak ele almalıdırlar.
Yetişkin psikoterapi, geçmişin sıkıntılarını, anın zorluklarını ve geleceğe dair kaygıları fark etme ve çözümleme sürecidir. Bu evrede uzman bir psikoterapist rehberliğinde kişi mutluluğunun önündeki engelleri ortadan kaldırabilir; kendi hayatını arzuları ve beklentileri doğrultusunda tekrardan sağlıklı bir şekilde düzenleyebilir. Bu noktada belli başlı sorunlarınız var ve üstesinden gelmek de zorlanıyorsunuz. Bireysel Terapi konusunda vakit kaybetmeden bizden destek alabilirsiniz.
Makale İçeriği


Yetişkin Terapide Nasıl Bir Yol İzleniyor ?
Günlük hayatta karşılaşılan sorunlar aynı olsa da problemi yaşayan bireyler farklı olduğu için terapi evresinde izlenecek yol terzi usulü bir yaklaşımla; bireye özgü olarak ve belirli bir disiplin ve çalışma programı çerçevesinde oluşturulur. Danışanla beraber şu an bulunduğu durum ve varmak istediği hedef ve bir amaç saptanır. Böylelikle danışanın sıkıntı ve ihtiyaçlarına yönelik en sağlıklı yöntemler analiz edilerek yol haritası belirlenir. Danışanla terapistin kurduğu bağ kadar, danışanın terapi sürecinde istekli ve aktif bir rol alması bir o kadar önemli bir konudur.
Bireysel Yetişkin Terapinin Faydalı Olduğu Genel Konular
- Öfke ve Stresle Başa Çıkma
- Kaygı Bozuklukları
- Özgüven Sorunları
- Obsesif Kompulsif Bozukluklar
- Kıskançlık Krizleri
- Cinsel İsteksizlik Konuları
- Depresyon
- Evhamlar
- Dürtü Kontrol Problemleri
- Uyku Problemleri
- Sosyal Fobi
- Panik Atak
- İletişim Sıkıntıları
- İlişki Yönetimi
- Yasla Baş Etme
- Yeme – İçme Bozuklukları
- Bireysel Fobiler
Yetişkin Terapi Ne Kadar Sürmektedir ?
Yetişkin terapi, danışanın deneyimlemiş olduğu zorluklara ve sıkıntılara bağlı olarak farklı sürelerde ve zaman dilimlerine yayarak yapılmaktadır. Bireysel terapi minimum 4-6 seans sürmekte, danışanların içinde bulunduğu sorunlara bağlı olarak ise 8-10 ay hatta 1 yıl kadar bile sürdüğü gözlemlenmiştir. Obsesif kompülsif bozukluk, depresyon gibi ağır yaşanan ve günlük yaşamı zorlaştıran rahatsızlıklar olduğu için daha uzun vadeli bir tedavi sürecini gerekli kılmaktadır. Danışanları terapi evresinde sergilediği çaba ve yaşadıkları, duygu-düşünceleri hakkında açık olması terapi sürecinin daha kısa sürede verimli bir şekilde sonlanmasına olanak tanıyacaktır.
Yetişkin terapinin bir seansı yaklaşık 40 ile 60 dakika arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Seans aralıkları genellikle bir hafta ya da yaklaşık 10 gün olabilmektedir. Danışanların sıkıntı yaşadıkları durumlara göre terapistin uygun görmesi ile beraber, haftada birkaç kez de gerçekleşebilir. Yetişkin terapinin olumlu bir şekilde ilerlemesi ile seans aralıkları 3 haftaya kadar çıkabilmektedir. Bu durum danışanın var olan problemlere, çözüm aşamısında gösterdiği reaksiyonlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.


Yetişkin Terapinin Faydaları
Yetişkin terapi, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarının gözle görülür bir biçimde iyileşmesine fırsat sunan bir tedavi yöntemidir, Öncesinde bireyde olumsuz oluşan duygu, düşünce ve davranışların yerini sağlıklı ve olumlu tutum/davranışlara dönüştürmeyi sağlamaktadır. Yetişkin terapi, bireylerin kendi içsel süreçlerini daha iyi tanımalarına, anlamalarına ve ne istediklerini belirleyebilmelerine olanak tanımaktadır. Yetişkin terapi ile kişiler geçmişle hesaplarını barışçıl bir şekilde kapatarak, gelecekte ne istediklerine odaklanmaktadır. Aile ve çevresel ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayan Yetişkin Terapi, kişinin yaşam kalitesini de yükseltmektedir.
Bu noktada yukarıda var olan ya da bahsedilen sıkıntılara sahipseniz, hiç çekinmeden bu konuda sizler için sunduğumuz iletişim kanalları ile bizimle irtibat kurabilirsiniz. Merve Kılıç Danışmanlık ve Kişisel Gelişim Merkezi olarak, köklü geçmişimiz ve bilgi birikimimizle sizlere destek olmaktan mutluluk duyuyoruz.