bireysey-terapi-nedir

Bireysel terapiler insanların yaşamlarında psikolojik sıkıntı çektikleri süreçlerde ya da kişisel yaşam deneyimlerini iyileştirmek istediklerinde uzman bir psikoterapistten yardım alma süreci olarak tanımlanabilir. Bireysel terapi bireyin uzman bir danışman ile beraber çözülmesi gereken sorunlar için yapılan bir terapi yöntemidir. Kişi bu doğrultuda sorunlarını kişisel kapsamda terapisti ile birebir konuşarak üstesinden gelebilmektedir. 

Sıkıntılı zamanlarda psikolojik bir desteğe ihtiyaç duymak ve bu konuda ne yapılması gerektiğini bilememek genel olarak zor bir süreci kapsamaktadır. Bireysel terapi; kaygı bozukluğu, depresyon, panik atak, kontrol bozukluğu, öfke gibi ruhsal rahatsızlıklara sahip bireylere verilen geniş bir yelpazeye sahiptir.

 

Makale İçeriği

Bireysel Terapinin Amacı

Bireysel terapinin birden fazla amacı vardır. Yapılan terapilerde bireyin öz farkındalığı artırılarak davranış ve eylemlerine sağlıklı bir bakış açısı kazandırılır.Psikolojik rahatsızlıkları yok etmek ya da oldukça azaltmayı hedefleyen bireysel terapide kişinin bu sorunların üstesinden gelme isteği oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda kendi zihninde kendisiyle kavgalı olan bireyi, önce kendisiyle barıştırarak sonrasında özgüven kazanması üzerine yönelimler geliştirilir. Bireysel terapiye başvurmuş ya da başvurmak isteyen biri mutlaka duygusal anlamda zor bir süreçten geçiyordur. Burada önemli olan nokta, bireyin bunalımlı ruh halini fark etmesi ve çözüm arıyor olmasıdır. Bu duygusal durumunu fark eden birey uzman bir danışmanla kısa bir sürede, yaşadığı sıkıntılara karşı  bakış açılarını geliştirerek huzurlu günlerine geri dönebilir. Bireysel terapiye başvuran kişi uzman danışmanı ile birlikte ruhsal sıkıntıların üstesinden gelmeyi öğrenir. Bu öğrenme sonucu kendisiyle barıştığı gibi, ikili ilişkileri ve aynı zamanda sosyal ilişkileri tekrardan güçlenmeye başlar.

 

Bireysel Terapi’de
Gerçekleşen Konular

Bireysel terapi hiçbir zaman yalnızca tek bir başlık altında incelemez. Ruhsal sıkıntılar yaşayan ve duygu durumlarını kontrol edemeyen kişi birden fazla etmenle karşı karşıya kaldığı için ne yapacağını bilemez. Bu durumda uzman bir danışman ile sorunlarının üstesinden gelebilir. Bireysel terapide ele alınan ve çözüm üretilen başlıkları gelin hep birlikte tekrar öğrenelim.

  • Aile Problemleri
  • Obsesif Kompulsif Bozukluğu
  • Öfke Kontrol Bozuklukları
  • Anksiyete Bozukluğu
  • Uyku Sorunları
  • Yemek Yeme Sorunları
  • Kişisel Farklı Problemler
  • İlişki ya da Evlilik Problemi
  • Yutma Güçlükleri Zorluğu
  • Sosyal Fobi Durumları

Gibi daha pek çok konu bireysel terapi içinde değerlendirilir ve mutlaka alanında uzman bir danışman ile program yürütülmelidir.

Bireysel Terapinin Faydaları
Nelerdir ?

Bireysel terapide öncelikle kişi yaşadığı sorunların farkına varmış, fakat çözüm üretemediğini, işin içinden çıkamadığını düşündüğü için hayatında bir danışmana ihtiyaç duyar. Bu noktada birey duygu-durum bozukluklarının bilincinde olduğu için harekete geçtiği ilk andan itibaren yavaş yavaş rahatlamaya başlayacaktır. Danışman kendisini yargılamayacağı için açıkça düşünce ve duygularını rahat bir şekilde ifade edebilecektir. Bu da içsel bir rahatlama ile sağlıklı bir terapi sürecinin varlığını başlatmış olacaktır. Danışman hayat tecrübesi ile birlikte kişide gerçekleşen ruhsal sıkıntıların çözümü için uygun metotlarla terapiyi gerçekleştirir. Yapılan farklı terapi uygulamalarıyla birlikte birey zihinsel bir rahatlama yaşar ve olayları daha sağlıklı bir şekilde yorumla gücü kazanır.

Bu noktada bireysel terapi hayati önem taşımaktadır. Birey türlü sıkıntılarla adım attığı danışmanlıkta, sorunlarını anlamış ve çözmüş, kendinden emin bir şekilde yaşamaya devam eder. Danışmanlık sürecinde önemli olan eken terapistin birey için en uygun olan yaklaşım üzerinden seansı şekillendirerek devam ettirmesidir.

Bireysel Terapi Teknikleri

Bireysel terapi yöntemlerinde birden fazla ekol mevcuttur. Burada önemli etken terapistin sizin için en sağlıklı olan yaklaşım üzerinden seansı yapılandırarak devam ettirmesidir.Genel olarak ifade etmek gerekirse başlıca Terapi yöntemleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişsel Davranışçı Terapi
  • Kabul ve Kararlılık Terapisi
  • Şema Terapisi
  • Diyalektik Davranışçı Terapi
  • Bütüncül Psikoterapi
  • Varoluşsal Psikoterapi
  • Psikodinamik Psikoterapi
  • Destekleyici Psikoterapi
  • Çözüm Odaklı Terapi
  • Evlilik ve Çift Terapisi
  • Aile Terapisi

Yukarıda belirttiğimiz gibi çok farklı bireysel terapi yöntemleri olmakla birlikte uygulanacak olan terapi, kişinin gereksinimlerine göre belirlenmelidir. Burada en önemli olan nokta ise psikoterapistin danışmanını iyi derecede tanıyıp, sorunlarını uzmanlıkla çözümleyip bir yol haritası belirlemesidir.

Yetişkin Terapisi

Personelimiz, sayısız sorunun, yaşam zorluklarının ve yönelimlerin değerlendirilmesi ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Birlikte, kapılarımızdan içeri giren her bireye, iyileşmeye ve gelişmeye yönelik güvenli ve şefkatli bir ortam sağlamak için çalışıyoruz. Misyonumuz, yetişkin psikoterapisi arayan her müşterinin özel ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için bireysel bir tedavi planı oluşturmaktır.

Merkezimiz, bireysel danışmanlığa hedefe yönelik bir yaklaşım benimser. Yetişkin terapi seanslarımızda, daha yüksek düzeyde öz farkındalık için çalışmak + yaşam kalitelerini optimize etmek için benzersiz ihtiyaçlarını belirlemek ve değerlendirmek için her müşteriyle birlikte çalışıyoruz.

Yetişkin Terapisi ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuk ve Ergen Terapisi

Çocukluk çağındaki zihinsel, duygusal ve davranışsal bozukluklar, çocukların, ailelerin ve toplulukların sağlığını ve esenliğini etkileyebilecek uzun vadeli sorunlara neden olabilir. Bir çocuğun ruh sağlığı sorunlarını mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek, çocukların evde, okulda ve arkadaşlıklar kurmada yaşadıkları sorunları azaltmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca yetişkinliğe doğru sağlıklı gelişime yardımcı olabilir.

Çocukların ruh sağlığına yönelik bir halk sağlığı yaklaşımı, tüm çocuklar için ruh sağlığının desteklenmesini, risk altındaki çocuklara önleyici müdahalenin sağlanmasını ve tanımlanmış bozuklukları olan çocuklara tedavi sağlanmasını içerir. Psikolojik terapi, ruh sağlığını iyileştirmenin önemli bir bileşenidir. Sorunların türü ve ciddiyetine göre, çocuklar için psikolojik terapi ilaçla birlikte kullanılabilir.

Çocuk ve Ergen Terapisi ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.