Evlilik Terapisinde süreç nasıl işler ? 

 Araştırmalar ve deneyimlerimiz göstermiştir ki Evlilik Terapisi süreci ilk dakikadan son dakikaya kadar dizaynı terapi sürecinin kendisi kadar önemlidir. Danışanın sorununun doğru teşhis edilmesi, buna uygun terapi modelinin belirlenmesi süreci etkileyen en önemli etkenlerdir.

Süreç ve Adımlar

 1.Adım – Bilgilendirme ve Randevu Oluşturma 

Telefon ya da web sitemiz üzerinden bize ulaştığınız ilk anda seans ücreti ve süresi hakkında bilgilendirme yapılıp size uygun gün ve saat için ilk görüşme randevusu ayarlanır.

2.Adım – İlk Görüşme 

 Değerlendirme görüşmesinde uzman tarafından çiftin ya da bireyin gerçekten terapiye ihtiyaç duyup duymadığı, başvurma nedenleri ne olursa olsun öncelikle evlilikleri tüm yönleriyle değerlendirilir. 

 Eşlerin birbirleri ile iletişim tarzı, aralarında nasıl bir etkileşim olduğu gözlenir, birbirlerine söylediklerinin aynı şekilde işitilip işitilmediğine bakılır. 

 Çiftin getirdiği sorun dinlenilip değerlendirildikten sonra terapi koşulları, görüşme süreleri ve sıklığı, geciken veya iptal edilen randevularla ilgili yapılacaklar gibi temel ilkeler konuşulur. Tüm bu süreç hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra terapiye başlayıp başlamama konusunda karar vermeleri istenir. 

 Terapistin cinsiyeti ile ilgili önyargılar, dirençler ilk görüşmeden itibaren yerini karşılıklı saygı ve güvene bırakan profesyonel bir ilişkiye dönüşür. 

  

3.Adım – Kişilik Testleri Uygulama 

 Terapi süreci çifte özel hassasça tüm detaylar düşünülerek hassas şekilde planlanması gereken bir süreçtir. Bu açıdan değerlendirme seansınızın yanında sizin ve eşinizin kişilik özelliklerinin evliliğe ve cinsel problemlere yansımasını öğrenmek için psikometrik testler ve evlilikteki sorunların türünü ve şiddetini belirlemeye yarayan bazı ölçekler uygulanır.

4. Adım – Bireysel Değerlendirme Görüşmeleri 

İlk değerlendirme görüşmesinden ve kişilik testlerinden sonra çiftlerle özel olarak birer seans yapılır. Her iki taraftan da özel olarak hayat öyküleri alınır. Sorunun bireysel olarak alanları belirlenir, bireysel olarak sorunun tarihçesini ve sorunu kendi gördükleri açıdan tanımlamaları istenir. Çözüm konusunda ki öneri ve düşünceleri alınır ve terapiden beklentileri belirlenir. Eşin yanında söylenmeyen konular varsa, gizli gündemler öğrenilir. Bireysel görüşmede paylaşılan sırlar partner ile paylaşılmaz.

5. Adım – Terapiye Başlama ve Sürdürme 

Özel görüşmeler sonrası değerlendirme görüşmeleri tamamlanmış olup hem danışanlar hem de terapist tarafından yaşanan sorunun nedeni keşfedilir ve danışana sunulan çifte özel hazırlanmış terapi ve çözüm yolları ile terapi süreci başlar. 

Terapi sürecinde ilişki de değişimi sağlamak amacıyla terapist tarafından bazı ev ödevleri verilebilir.

Bu ödevlerin uygulanmasının birkaç faydası vardır. Bir yandan eşler yaşadıkları sorunların denetlenebileceğini görmüş olurlar diğer yandan da çözümlerin ve asıl kalıcı değişimlerin kendileri dışından gelmeyeceğini fark ederler. 

Yargılayıcı olmayan ve rahatlatıcı bir ortamda gerçekleştirilen bu seanslarda, terapi süreci sorunun türüne, yoğunluğuna ve kişilerin değişebilme hızına göre ortalama 8 – 12 seans arası sürmektedir. Görüşme sayısı gelişmelere göre belirlenir. Görüşme aralıkları seanslarda ele alınan konuların yaşama geçmesine fırsat tanıyacak kadar uzun ama eski alışkanlıkların sürmesine izin vermeyecek kadar kısa olmalıdır. 

Evlilik Terapisi sonlandığında, danışanlar çoğu zaman bu kadar süre bekledikleri, umutsuzluk yaşadıkları ve birbirlerini üzdükleri için pişmanlık duyduklarını ifade ederek, terapinin hayatlarında bir dönüm noktası olduğunu söylerler.