Sertleşme problemi cinsel birliktelikte penisin sertleşememesi ya da sertleşmenin erken dönemde sona ermesi ile kendisini gösterir. Halk arasında ise  ‘iktidarsızlık’ olarak da telafuz edilmektedir. Tıbbi bilimsel  terminolojideki ismi ise erektil disfonksiyon ya da ereksiyon sorunudur.Erkeklerde sertleşme yani ereksiyon cinsel uyarılma esnasında penisin birleşmeye hazır olacak kadar sertleşmesi ve bu sertleşme esnasında, hacimsel uzunluk ve kalınlık olarak büyüme tepkisi göstermesidir.Ereksiyon

Ereksiyon Nedir ?

Makale İçeriği

İktidarsızlık Nedir ?

Türkiye’de özellikle 40-45  yaş üstünde erkeklerde rastlanma sıklığı çoğalmakla beraber, birçok erkek yaşamının bir bölümünde bu sorunla karşı karşıya gelmektedir. Ereksiyonun patolojik bir semptom olabilmesi için problemin yaklaşık beş- altı ay zaman dilimiyle devam ediyor olması ve bu problemin tek eşli bir yaşamda analiz edilmesi gerekmektedir.

 Sağlıklı birleşmenin yaşanması için, erkek cinsel organının yeterli sertliğe ulaşamaması ya da  sertliğini devam ettirememe problemi ‘erektil disfonksiyon olarak adlandırılmaktadır. Ereksiyon sorununda eşler arasında cinsel birliktelik gerçekleşmediği için olması gereken tatmin durumu gerçekleşmeyebilir.

Sertleşme Sorununun Fiziksel Nedeni

Ereksiyon/Sertleşme

Ereksiyon sorunu daha çok fiziksel nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Erkeğin cinsel organının sertleşme gerçekleştirebilmesi için, penis içerisindeki anatomik yapıların ve kan akımının düzenli/sağlıklı olması gerekir. Bu sebeple ereksiyon problemi ile karşılaşıldığında uygulanacak ilk adım ürolojik bir muayeneye başvurmaktır. Yapılacak tetkiklerin neticesinde problemin organik bir sebebi olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Penisteki sertleşmeyi bazı hastalıklar etkilemektedir. Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı, prostat sorunu, kolesterol, damar tıkanıklığı, depresyon gibi ve bu rahatsızlıklarla bağlantılı olarak kullanılan antidepresan ilaçlar ereksiyon problemine yol açabilmektedir.Fiziksel olabilecek semptomlar incelendikten sonra, yapılan tetkikler normal ise ereksiyon problemi psikolojik olarak incelenmelidir.

Ereksiyon Probleminin Psikolojik Nedenleri

Ereksiyon problemi yaşayan erkeklerin bu problemi sürekli ya da sonradan ortaya çıkmış olabilmektedir.

Ereksiyonun psikolojik sebepleri konusunda, sıklıkla cinsellikle alakalı bilinçaltı endişeler, kaygılar ve başarısızlık hissiyatı yatmaktadır.

Cinsel işlevsizlik konularında olduğu gibi ereksiyon probleminde de erkeğin cinsel kimlik yaşının gelişmeye başladığı zamanlarda oluşan izlenimler, ilk deneyimler, cinselliğe bakışının sosyo-kültürel etkileri gibi durumlar  ereksiyonla ilgili problemlerin zeminini oluşturabilmektedir. Ereksiyon problemine İşsizlik ya da iş değişikliği, maddi sıkıntılar, yakın birinin vefatı,  anksiyete, depresyon gibi durumlar, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir Ayrıca erkeğim birlikte olduğu  eşe karşı ereksiyonun gerçekleşmemesi, fakat başka partnerlere karşı ereksiyonun gerçekleşmesi durumu da sorunun psikolojik olduğunun kanıtıdır.Bu durumda uzman bir aile danışmanından destek alınmalıdır.

Ereksiyon problemi genel olarak psikolojik etmenlere bağlı olarak gelişmektedir. Kanda azalan testosteron hormonu seviyeleri de cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Erkeklerde görülen  cinsel isteksizlik sertleşme sorunu olarak ortaya çıkabilir. Ereksiyon ve Cinsel isteksizlik konusunda alanında uzman ve uzun yıllardır bu alanda hizmet veren Merve Kılıç Danışmanlık ve Kişisel Merkezi’nden destek alabilirsiniz. Bilgi ve sorularınız için dilediğiniz zaman size sunduğumuz iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.

 

Şunlara da Göz Atın

İlgili Cinsel Sağlık Makalelerimiz