Bireysel evlilik terapisi kimi zaman eşlerin ilişkilerini sağlamlaştırmak ve daha sağlıklı bir süreç yaşayabilmeleri, kimi zaman ise sağlıklı bir şekilde evliliği sona erdirmek için başvurabilecekleri bir terapi yöntemidir. Merve Kılıç Danışmanlık ve Kişisel Merkezi olarak toplum ve aile sağlığını ön planda tutan anlayışımızla, bu alanda bireylere gereken psikolojik desteği özverili bir şekilde sunmaya devam ediyoruz.

Evlilik terapisi ihtiyacında çiftler birlikte destek almayı isteyebilirler. Bu tercih ilişkilerinde hala bir enerjinin ve karşılıklı emeğin var olduğunun bir göstergesidir. Merve Kılıç Danışmanlık olarak en çok karşılaştığımız durumlardan biri ise şudur:  Bazı evliliklerde partnerlerden diğeri terapiye güven duymuyor ve bu terapiye katılmayı reddedebiliyor. Böyle bir sonuçta bireysel evlilik terapisine ilişkileri adına eşlerden biri terapiyi tercih edebiliyor.

Makale İçeriği

Neden Bireysel Evlilik Terapisi ?

Evlilik yaşantısında partnerler yaşadıkları bireysel sorunları eşleri ile konuşmakta ve paylaşmakta çekinebiliyorlar. Bu noktada ilgili sorunlara çözüm bulabilmek adına eşleri ile paylaşmadan evvel bir uzman desteği almayı tercih edebilirler. Evlilik sorunları konusunda eşlerden biri öncesinde yaşadığı problemi tek başına düşünmek ve değerlendirmek isteyebilir. İlişkisinde sorun yaratan durumlara sebebiyet verdiğini düşünebilir ve çift olarak terapiye başvurmadan evvel evlilik ilişkisi için bireysel çaba göstermesi ile ilgili bireysel evlilik terapisine başvurmak isteyebilir. Bu şekilde düşünen ve hareket eden bireyler, kişisel sıkıntılarını çözümledikten sonra çift olarak uzman bir aile danışmanı vasıtasıyla destek almaya devam edebilirler. Evlilikte çiftlerin karşılaştıkları mutsuzluk, huzursuzluk, tatminsizlik duyguları genellikle çift taraflı olur fakat iki taraftan biri bu sorunu gidermek yerine kendisini evliliğin problemlerinden uzak tutmayı seçebilir ya da evliliğin problemlerinin sorumluluğunu üstlenmekten geri durabilir. Bu durumda çözüm için ilk adımı atmak eşlerden birine düşecektir.

Evlilik Terapisine Katılmak İsteyen Eş

Evlilik terapisi konusunda eşlerden biri terapiye güvenmiyor ya da inanmıyor olabilir. Özellikle daha önce uzman biri tarafından terapi desteği almamış, psikoterapi süreci ile ilgili ön yargıları olan bireylerde bu inançsızlık daha fazla karşılaşılan durumdur. Aile dışı dışarıdan bir psikolog, uzman danışman ya da psikoterapistin ilişkisine ve kendisine bir fayda sağlayabileceğini düşünmediği için bu durumu zaman kaybı olarak düşünebilir.

Yaşadığımız yüzyıllar boyunca evlilikler bir olgunlaşma ve kendini geliştirme sürecidir. Evlilik terapisi bu olgunlaşma ve erginleşme sürecinde oluşabilecek fırtınalara karşı ayakta durabilmek için hem nasıl güçlü olmamız gerektiğini hem de hayat arkadaşınız olan eşinizden nasıl destek alabileceğinizi, sizin ise ona ne şekilde destek sağlayabileceğinizi keşfetmek için oldukça faydalı bir süreç olacaktır.

Bireylerin tek başlarına dahi ilişkileri için yapabilecekleri çok şey vardır. Evliliği yüksek değer bir ilişki olarak kabul etmek, iyileştirme davranış yöntemlerini keşfetmek, bunu bireysel olarak uygulamak çoğunlukla evlilikteki dengeyi ve sorun çıkaran pek çok durumun değişmesini sağlar. Terapiye başvuran bireyin eşi de belli bir zamandan sonra bu değişimi fark eder ve terapi sürecine kendisi de katılmak ister.

Bireysel Evlilik Terapisinden Hangi Konularda Yararlanabilirsiniz ? 

  • Aldatılma ve aldatma
  • Aile içi şiddet, kavga, sinirlenme
  • Cinsel sorunlar ve cinsel isteksizlik
  • Ebeveyn ve çocuk ilişkisindeki tutarsız davranışlar
  • İlişkide uzun süre devam eden genel mutsuzluk
  • Duygusal kopukluk ve uzaklaşma
  • İletişimsizlik
  • Duygusal ya da fiziksel şiddet
  • Değer görmeme duygusu

Gibi pek çok durum bireysel evlilik terapisini gerektiren önemli konu başlıklarıdır. Bu ve buna benzer durumlar için dilediğiniz zaman Merve Kılıç Danışmanlık ve Kişisel Gelişim Merkezi’nden destek alabilirsiniz.