

Aile danışmanlığı; evli çiftlerin ya da aile içindeki bireylerin ev yaşantısını sağlıklı bir zeminle temellendirmek ve duygusal sorunları iletişim kurarak çözmeye destek olacak bir danışmanlık hizmetidir. Aile danışmanlığı hizmeti alan aile bireyleri evlilik sırasında, boşanma sırası ve sonrasında, çocukların gelişim dönemlerinde yaşadığı sorunlarla ya da kişisel kaygılarla en sağlıklı şekilde başa çıkmayı öğrenmektedir.
Aile danışmanlığı sayesinde aile bireyleri sorun yaşadığı konularda duygularını ifade edip çözüm bulmaya yönelik sağlıklı bir dil öğrenmektedir.
Aile Danışmanlığı Ne Fayda Sağlar?
Aile danışmanlığının öncelikli hedefi, sürekli birlikte zaman geçirmekten kaynaklanan kapalı algıları açmaktır. Alanında uzman bir aile danışmanı kontrolünde aile bireyleri öncelikli olarak birbirini gerçekten duyarak, dinlemeyi ve saygı duymayı yeniden öğrenir. Aile bireyleri, birbirine farklı bakış açısıyla yaklaşarak anlayamaya başlar. Özellikle sorunlara yönelik konuşmalar, karşılıklı suçlamaların rafa kaldırılmasıyla birlikte çözüm bulma konusunda bir profesyonel eşliğinde destek alır.
Aile danışmanlığı sayesinde çiftler ya da ailenin diğer bireyleri birbirinden gerçekçi beklentiler ile çözüm bulmaya çalışır. Kişiler, birbirini anlayarak ve dinleyerek olduğu gibi kabul eder. Tüm bu süreçler bir profesyonelin kontrolü altında gerçekleştiği için tüm yönlendirmeler aile danışmanlığı aracılığıyla yapılır. Aile içinde meydana gelen tüm kişisel, maddi, iş ya da olumsuz olaylarda çeşitli çatışmalar yaşanabilir. Bu çatışmalar her ailede meydana gelebilir. Fakat bu çatışmaların çözümsüz kalması, zaman geçtikçe sorunların birikmesine ve farklı duygusal tepkilerle ortaya çıkar.
Özellikle yaşanan kırgınlıklar, hayal kırıkları ya da gerçekleşmeyen beklentiler, zamanla öfke ya da boş vermişlik şeklinde kendini gösterebilir. Bu noktada ilişkilerini sağlıklı bir temele taşımak isteyen aile bireyleri, aile danışmanlığı alarak sorunun çözümü için en sağlıklı ve verimli adımı atabilir.


Aile Danışmanlığı Hizmeti Hangi Alanlarda Verilir?
Aile danışmanlığı hizmeti yalnızca eşlere verilmez. Aile danışmanlığı özellikle ergenlik dönemine girmiş çocuklar ve anne-baba arasındaki çatışmaları çözmek için de en ideal çözümdür. Aile danışmanlığı verilen alanlar:
- Kadın ve erkek arasındaki iletişim sorunları, yaşanan kısırdöngü tartışmalarda,
- Anne – baba ve çocuk ilişkilerinde meydana gelen problemler, gelişim dönemi sancılarında,
- Aile bireyleri arasında çözülmeyen çatışmalarda,
- Boşanma öncesi, boşanma dönemi ve sonrası dönemde aile bireylerinin durumla sağlıklı şekilde başa çıkabilmesi ihtiyaçlarında,
- Aldatma ve güvensizlik problemlerinde aile danışmanlığı hizmeti alınmaktadır.
Aile danışmanlığı bireysel terapilerden farklıdır. Bireysel terapilerde kişiler tek şekilde ele alınır. Ancak aile terapisinde tüm aile üyeleri bir bütün olarak ele alınmaktadır. Bu sayede aile bireylerinin farklı kişilikleri, talepleri ve istekleri ortak noktada en uygun şekilde buluşturulur. Farklı karakterler ve beklentilerin kontrolsüz şekilde çözüme ulaştırılması oldukça zordur. Bu sebeple tüm olaya dışarıdan bakabilecek ve objektif davranabilecek bir profesyonelin kontrolünde olması önem teşkil eder..
Kimler Aile Danışmanlığı Hizmeti Almalı?
Aile danışmanlığı hizmetini tüm aileler alabilir. Aile danışmanlığı hizmeti almak için çok büyük problemler yaşamak gerekemez. Aile içinde iletişimsizlik ya da sorun olduğunu düşünen tüm aile bireyleri bu hizmet için başvuruda bulunabilir. Aile danışmanlığı hizmetinde, kişiler tek tek ‘’sorunlu’’ olarak tanımlanmaz ya da yargılanmaz. Tüm problemler aile sisteminin ve bireyleri etkilemesine yönelik çözüme ulaştırılır.
Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra tüm aile üyelerinin ortak paydada buluşturulması sağlanır. Bu aile terapisi sayesinde, ilerleyen dönemde aile bireyleri arasında çıkacak tartışma ya da anlaşmazlıklarda öğrenilen teknikler ve düşünce tarzı kullanılarak bireyler sorunu çözebilecek konuma ulaştırılmaktadır..
Aile Danışmanlığı Hizmeti Nasıl Verilir?
Aile danışmanlığı verilirken bireyler tek tek terapiye alınmaz. Bunun için aile bireylerinin tamamı ile seanslar yapılır. Bazı durumlarda çekirdek aile dışında aileyi etkileyebilecek diğer kişilerin de katılması gerekebilir. (Amca, anneanne ya da dayı vb.) Aile danışmanlığında aile içinde meydana gelen vefat, kronik hastalık ya da aile bireylerinin uzağa taşınması gibi konularda da oldukça faydalı terapiler içermektedir.
Aile danışmanlığının en temel hedefi ise; ailenin yaşadığı sorunların kaynağına inerek çözüme ulaştırmanın yanı sıra aile bireylerinin ileride yaşayabileceği sorunlarda da birbirini anlamasını sağlaması olacaktır. Aile bireylerinin iletişim becerilerini kazanması ve sağlıklı bir ilişki kurabilmesi öncelikli aile danışmanlığı hedefidir. Kısaca; aile danışmanlığında, aile üyeleri güvenli bir alanda birbirlerini yeniden tanıma ve kabul etme imkanı bulur.